lauantai 30. kesäkuuta 2012

Marjapiirakka

Näin unta, jossa minut oli valittu parhaiden tanssijoiden joukossa esiintymään suurelle lavalle tanssiesitykseen. Musiikin alkaessa tajusin, etten yhtään muistanut tanssiaskeleita. Pelkäsin tekeväni itseni naurunalaiseksi, sillä yleisössä oli ihmisiä, joihin halusin tehdä vaikutuksen ja joiden krittiikkiä pelkäsin kuollakseni. Yllättäen huomasin katsoessani ympärilleni, ettei muutkaan tanssijat osanneet askeleita vaan kaikki tanssivat eri tahdissa haparoivin askelin.

Pohdin näkemääni unta ja sen symbolista merkitystä elämässäni. Yöllisen tanssiesityksen aiheuttamasta järkytyksestä toipumiseen meni osa aamupäivästä, sillä minä jos kuka pelkään esiintymistä ja toisten ihmisten kriitiikkiä tekemisistäni. Aivan kuin kapinoidakseni tätä piirrettä vastaan, olen alkanut tehdä kaikenlaista sellaista, jossa voin saattaa itseni naurunalaiseksi tai saada kritiikkiä muilta ihmisiltä. Aloitin hankkeen tästä blogista ja nyt olen laajentanut sitä myös muuhun elämääni. On tärkeää elää itsensä näköistä elämää. Suhtaudun silti kiitollisena myös niitä opetuksia kohtaan, joita saan minua kritisoivien taholta. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen tietää itse sydämessään mikä on oikea tapa elää. Se ei voi olla meille kaikille sama, sillä jokainen tanssii tässä elämässä omaa tanssiaan. Tanssiaskeleemme eivät aina sovi yhteen, mutta sen ei kannata antaa häiritä niin paljoa, ettei tanssisi toisten kanssa. Erilaisuutemme on rikkaus, lahja, jonka elämä meille tarjoaa. Opimme itsestämme toistemme kautta ja mitä paremmin tunnemme itsemme, sitä paremmin voimme ymmärtää myös kanssaeläjiämme. Pohdintojen ohessa leivoin marjapiirakkaa tuoreista marjoista.

Tässä on marjapiirakan ohje:

Pohja:

100 g  voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl marjoja
2 dl kermaviiliä
1 kananmuna
½ dl sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija noin 26 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle. Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada marjojen päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ja tässä marjapiirakan toteutus:

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt marjapiirakkaa alusta asti, vaan aina turvautunut kaupan pakastepiirakkataikinaan. Nyt kun olen alkanut luomuilla, on piirakkataikinakin tehtävä itse. Se olikin yllättävän helppoa ja nopeaa, joten tuskin enää koen edes tarvetta valmistaikinanostoon.

Kotimaisia marjoja on vielä tässä vaiheessa kesää huonosti saatavilla, mutta se ei haittannut, kun hankin niitä rakkaalta naapurimaaltamme, jossa marjakausi on jo menossa.
Jälleen kerran palaan aiheeseen voisokerivaahto. Ensinnäkin, jos kerran puhutaan vaahdosta, niin mielestäni vaahto on jotain missä on kuplia. Tällä kertaa otin voin sulamaan ajoissa ja vatkausta aloittaessani se oli oikein pehmeää. Vatkasin ja vatkasin (= sähkövatkain vatkasi ja vatkasi. Kiitos sen keksijälle). Kaikesta huolimatta lopputulos oli se, että voisokerivaahtotekele jäi vatkaimiin kököksi kiinni. Siitä sitten kun sen irrottelin, niin totesin sen olevan valmista epävaahtoa.

Voin ja sokerin epävaahdottumisesta huolimatta marjapiirakasta tuli oikein onnistunutta. Ehkä pohjasta tuli aavistuksen liian hoikka, sillä piirakkavuoan läpimitta oli suurempi kuin ohjeessa suositeltu.
Seuraavaksi on pakko esittää oodi kermavaahdolle. Väitän, ettei ole olemassa sellaista ruokaa, johon kermavaahto ei sopisi. Kuohukerma jopa tekee sen mitä lupaa; vaahtoutuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti