lauantai 9. kesäkuuta 2012

Syntymättömyyspäiväkakku

Täytekakkuja leivotaan ja syödään aivan liian harvoin. Kunnon täytekakkua parempaa kakkua ei olekaan. On kovin harmillista, että siitä päästään nauttimaan vain juhlapäivinä. Tänään päätimme pikku apuleipurin kanssa viettää syntymättömyyspäivää. Syntymättömyyspäivää voi viettää kaikkina muina päivinä paitsi syntymäpäivinä. Tämän viisaus on peräisin Ihmemaasta Kanilta ja Hullulta Hatuntekijältä. Saduista on sanomaa ja viisautta, joka meiltä aikuisilta saattaa unohtua. Kun katsoo maailmaa lapsen silmin, se alkaa näyttää taianomaiselta paikalta. Sellaisessa maailmassa leivotaan syntymättömyyspäiväkakkuja, lauletaan, nauretaan ja tanssitaan ihan muuten vaan. Ihan tavallista päivää voi juhlistaa ilman sen kummempaa syytä. Hyvää syntymättömyyspäivää siis kaikille niille, jotka eivät vietä tänään syntymäpäivää ja hyvää syntymäpäivää niille, jotka sitä tänään viettävät!

Tässä syntymättömyyspäiväkakun ohje:

1 lasi munia
1 lasi sokeria
½ lasia vehnäjauhoja
½ lasia kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Väliin:
Kermavaahtoa
Banaaniviipaleita
Mansikoita

Päälle:
Kermavaahtoa ja vapaavalintaisia koristeita

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovaisesti nostellen munasokerivaahtoon. Kaada ja levitä taikina kakkuvuokaan tasaisesti ja paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Tarkista kypsyy puutikulla (esim. tulitikku). Jos kakkua ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä. Irroita kakkuvuoasta ja leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vatkaa kerma, viipaloin banaanit ja mansikat. Kokoa kakku tarjoiluvadille. Kostuta pohjat mehulla. Täytä kakku ja koristele kermavaahdolla ja esim. mansikoilla.

Ja tässä toteutus:

Mitä isompi lasi, sitä isompi kakku. Tämän leivontaohjeen olen oppinut äidiltäni. Kaikkea, paitsi leivinjauhetta (ja siis ei missään nimessä sitä!) tulee lasillinen. Tämä suklaakakku on variaatio perustäytekakkupohjasta, johon tulee vehnäjauhoja lasillinen. Nyt olen korvannut puolet vehnäjauhoista kaakaojauheella.

Kakkuohjeen mukaan valmis pohja tulee leikata kolmeen osaan. Minulla osia tuli neljä, sillä kakkupohja ei halunnut leikkaantua niinkuin olin suunnitellut. Päätin sijoittaa kahteen palaan rikkoutuneen pohjaosan kakun välikerrokseksi.
Kakun kostutukseen käytin sekamehua. Kakun kostutusvaihe on haastava. Toisinaan kakku on liian kuiva ja toisinaan liian kostea. Pohdin ja totesin, että liian kuiva on ikävämpi, joten laitoin mehua runsaasti. Unohdin kostuttaa päällimmäisen osan. Se ei oikeastaan haitannut yhtään.
Tässä valmis syntymättömyyspäiväkakku, joka leivottiin, koska jokainen päivä on lahja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti