sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Mokattomat kaakaomokkaleivokset

Perjantai 13. päivä on yleisen taikauskoisen käsityksen mukaan epäonnen päivä. Minun 13. päivä perjantaini oli onnekas. Olen kiitollinen kaikista ystävistäni, sekä uusista että vanhoista. Mistä sitten tunnistaa ystävän? Olen pohtinut ystävyyttä ja todennut, että joskus ystävä voi olla myös sellainen ihminen, joka herättää ristiriitaisia tunteita. Perinteisesti ystävä on lämmin ja myötätuntoinen rinnallakulkija, mutta vanha ystävä voi ottaa elämässämme myös toisenlaisen roolin ja olla herättelemässä ja haastamassa näkemään asiat toisin. Tällaista ystävää voi olla vaikea tunnistaa, mikäli itsepintaisesti takertuu pelkästään kielteiseen tunteeseen, jota toinen ihminen herättää. Meillä on taipumus käyttää tahdonvoimaamme paljon enemmän siihen, että yritämme hallita muita, kuin oppiaksemme hallitsemaan itseämme. Ystävä voi auttaa näkemään sielumme haavat, joskus jopa rajustikin, repimällä ne auki. Jotta voisimme muuttaa sisintämme meidän on tarkasteltava varjopuoliamme ja kohdattava ne. Se ei ole helppoa. Siihen tarvitsemme peiliä. Paranemisen ensimmäinen vaihe on se, että tunnistaa haavansa. Itse paraneminen vaatii haavan läpi kävelemistä ja tunteittensa kohtaamista. Ehkä haavat ovat keino, joilla pääsemme toistemme sydämiin. Uskon, että niiden on tarkoitus opettaa meille myötätuntoa ja viisautta. Ja siinä meitä on auttamassa ystävät, joita kohtaamme matkallamme.

Tänään en nostanut maljaa ystävyydelle, vaan leivoin sen kunniaksi suklaaleivoksia. Suklaahan on tunnetusti ensiapua sydänsuruihin. Toisinaan me ystävät niitä toisillemme aiheutamme ja niiden avulla toisiamme opetamme. Syödään välillä sisäisiin haavoihimme laastaria ja kerätään voimia ja rohkeutta. Huomenna on hyvä päivä tehdä löytöretki sisimpäänsä.

Tässä kaakaomokkaleivosten ohje:

200 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl vahvaa kahvijuomaa

Kuorrutus:
25 g voita tai margariinia
1 rkl kuumaa kahvijuomaa
2 dl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniliinisokeria

Koristeluun suklaa- tai pähkinärouhetta

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhoseos, voisula ja kahvi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista 200-asteessa uunissa noin 15 min. Sekoita kuorrutusta varten pehmeän voin joukkoon muut ainekset. Levitä kuorrutus pinnalle. Leikkaa pieniksi neliöiksi ja koristele.

Ja tässä leivosten toteutus:

Päätin jättää kahvin kokonaan pois leivoksista. Korvasin kahvin taikinassa maidolla ja kuorrutteessa vedellä.

Kärsivällisyyteni ansiosta en räjäyttänyt voita mikrossa, kuten tavallisesti teen,  ja lisäsin jauhotkin taikinaan hienosti muistaen käyttää siivilää.



Apuleipuri osallistui leipomiseen tällä kertaa esipesemällä kulhot, vatkaimet ja lusikat.


Suklaalkuorrutetta ei ole koskaan liikaa, sillä lopuille löytyy aina käyttöä. Kuorrutetta kannattaa tehdä tupla-annos, sillä kun puoli pellillistä sulkaaleivoksia oli kuorrutettu, näytti kuorrutusmuki jo näin tyhjältä.
Sanotaan, että vanha ystävä on paras peili. Tässä malja ystävyydelle suklaaleivoksen muodossa.

"On tärkeää kuulla elämän musiikki kaikkialla, useimmat kuulevat vain riitasoinnut." <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti