tiistai 15. toukokuuta 2012

Ihanat pikkuleipäset

Nykyisin kaupoissa on ostettavissa pikkuleipiä kymmeniä laatuja ja siksi niitä tuleekin harvoin leivottua itse. Elämä on joskus liian kiireistä ja silloin tulee helposti ajatelleeksi, ettei ole aikaa leipoa (tai tehdä mitään muutakaan hauskaa). Ihminen kaipaa kiireen keskellä muistutusta siitä, että varaa aikaa myös joutenoloon ja jonkun sellaisen asian tekemiseen, josta saa aitoa nautintoa. Ehkä olisi syytä opetella merkitsemään kalenteriin lapsen harrastusten, neuvola-aikojen, hammaslääkäriaikojen ja työpalaverien lisäksi myös joutenoloaikaa itselleen. Minulle leipominen on terapeuttista joutenoloa, oikeaa taikinaterapiaa.

Tässä Ihanien pikkuleipästen ohje:

200 g leivontamargariinia
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl siirappia
2 kananmunaa
10-11 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl kanelia
1 rkl vaniljasokeria

Paloittele leivontamargariini ja lisää joukkoon sokeri. Kiehauta siirappi kattilassa. Lisää voisokeriseos joukkoon ja sekoita. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan puulastalla sekoittaen. Muotoile taikinasta pallo ja laita muovikelmuun käärittynä jääkaappiin vuorokaudeksi. Kauli taikina levyksi ja tee muotilla pikkuleipiä. Paista uunissa 200 asteessa noin 5 min.

Ja tässä Ihanien pikkuleipästen toteutus:

Lisäsin molemmat munat kerralla. Ei käynyt kuinkaan. Mitähän siinä olisi voinut pahimmassa tapauksessa tapahtua? Taikina muistutti ulkoisesti aika lailla piparkakkutaikinaa. Kun apuleipuri totesi taikinan olevan ”muuten ihan hyvää, mutta pippuria ihan liikaa” alkoi minua hieman huolestuttaa, sillä taikinaa oli paljon. Ohjeen mukaan taikinasta pitäisi saada muotoiltua pallo. Minä en siinä onnistunut, mutta sain tehtyä taikinasta kelvollisen möykyn muovikelmun sisälle.

Ohjeen mukaan taikinan tulisi antaa jähmettyä jääkaapissa vuorokauden, mutta se ei onnistunut kun minulla oli niin kovin innokas apuleipuri. Taikina ehti jähmettyä jääkaapissa noin 2 tuntia ja sitten se sai olla valmis leivottavaksi.
Yksi pellillinen palaa aina pikkuleipiä leipoessa. Ehkä nyt olisi aika hankkia munakello? Tälläkertaa pikkuleivät eivät kuitenkaan ihan hiiltyneet. Pikkuleipiä tuli tällä ohjeella noin 4 pellillistä.



Apuleipurin iloksi herkulliset pikkuleipäset laitettiin purkkiin, josta niitä saa napsia makeannälän yllättäessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti