maanantai 6. toukokuuta 2013

Pullia Dallasin tyyliin

Minun elämäni loistava esimerkki helppouden vaikeudesta. En itsekään tiedä miksi minun on niin vaikeaa hyväksyä se, että jokin asia tapahtuu helposti, yksinkertaisesti ja kevyesti. Ajoittain olen yrittänyt tarkkailla uudessa valossa tätä kummallista ilmiötä nimeltään Minä. Me ihmiset usein ajattelemme jonkin asian saavuttamisen olevan vaikeaa ja aikaa vievää puuhaa, koska silloin voimme uskotella itsellemme tietävämme minne olemme menossa. Joskus nopein tie voi näyttää siltä, ettei sen johda mihinkään.

Tulevaisuudesta tiedämme vain vähän. Ja tulevaisuushan on heti tämän jälkeen. Minä mielelläni ennustaisin, kontrolloisin ja ohjaisin tulevaisuutta. Tulevaisuus vaan ei halua tulla kontrolloiduksi tai ohjatuksi. Sanotaan, että tietämättömyydessä eläminen on vapauttavaa. Sanotaan myös, että jos ihminen elää jatkuvasti nykyhetkessä, hän kykenee näkemään tunteensa, ajatuksensa ja ruumiinsa erilisenä itsestään eikä häntä vainoa enää menneisyyden tarinat tai tulevaisuuden huolet. Harmi vaan, ettei edellä mainittua "valaistumista" voi ostaa McDonaldsin Drive-In-kaistalta. Siksi yritän todeta itselleni yhä uudelleen ja uudelleen: "Olet jo perillä. Kaikki on tässä. Päästä irti menneisyyden haamuista ja tulevaisuuden huolista."

Kun nyt olen siis ensin karannut ja sitten virallisesti eronnut, voinkin paljastaa hankkineeni heti uudet appivanhemmat. Vaikkei niissä edellisissäkään mitään vikaa ollut. Terveisiä vaan sinne! <3 Uudet appivanhempani kävivät jokunen viikonloppu sitten kylässä ensimmäistä kertaa ja kyläilyn kunniaksi (ja näyttääkseni olevani hyvä miniäehdokas) leivoin pullaa. Päätin vieläpä leipoa pullien pullaa, kunigaspulla Dallaspullaa.

Tässä Dallaspullien ohje:

Pullataikina:

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 muna
3/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kaardemummaa
100 g margariinia
8-9 dl vehnäjauhoja

Täyte:

50 g margariinia
1 muna
½ tlk maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pss vaniljakastikejauhetta (esim. Ekströms)
(1 dl pähkinärouhetta)

Valmista pullataikina ensin. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeria, suola, vaniljasokeri, kaardemumma ja kananmuna. Sekoita. Lisää jauhot pikkuhiljaa alustaen. Lisää lopuksi pehmeä/ sula margariini. Vaivaa taikina hyvin. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 30 min. Sillä aikaa kun pullataikina on kohoamassa, valmista täyte. Hiero pehmeä margariini sokereiden kanssa sekaisin. Lisää muna, rahka (ja pähkinörouhe). Lisää vaniljakastikejauhe vasta juuri ennen täytteen levittämistä, sillä täyte sakenee ja jämähtää melko nopeasti. Kun taikina on kohonnut, vaivaa ja kaulitse siitä suuri levy. Levitä täyte levyn päälle ja rullaa taikina rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä noin 25 palaan, ja laita pullavuokiin pellille. Kohota vielä hyvin. Voitele kananmunalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista pullat 225 asteessa uunin keskitasolla kauniin vaaleanruskeiksi.

Ja tässä toteutus:

Ei mennyt taas ihan putkeen pullan leipominen. Kävin työpäivän päätteeksi kaupassa vilkuillen ostoslistaa. Päätin hetken mielijohteesta ostaa valmiiksi vaniljalla maustetun rahkan ja unohtaa vaniljakiisselijauheen. Suosittelen hankkimaan vaniljakastikejauhetta, sillä se on mainittu reseptissä ihan syystä. Minä haluan aina tietää miksi. Kyllähän sekin tässä sitten selvisi. Tästä lähtien leivon aina ohjeen mukaan, tosin vannomatta paras.

Dallaspullien kuolema. Niin siinä sitten kävi, että ne levisivät täytteineen leikkauspöydälle.
Sain elvytettyä pullat pullavuokien avulla. Tavoite oli saada pullat leikkauspinta ylöspäin vuokaan. Toteutus oli lähinnä se, että lapioin vuokaan kaikein mahdollisen roippeen, jonka pöydältä sain kaavittua. Laitettuani pullat uuniin jännitin paisuvatko ne yli vuokien. Osa paisui, mutta osasta tuli onneksi ihan sieviä.
Valmiit Dallaspullani olivat syötäviä. Seuraavalla kerralla ostan kaupasta kiltisti kaiken tarvittavan ja leivon oikeita Dallaspullia.

"Kyky ajatella tänään toisin kuin eilen erottaa viisaat jääräpäistä." (John Stenbeck).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti