sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Unien tulkintaa aamiaispyödässä


Olen haltioitunut unista. Näen unia melkein joka yö. Melkein joka aamu luen Suurta unikirjaa etsien unieni symboliikkaan merkityksiä. Unitulkinnassa on erilaisia koulukuntia. Eräs näistä on Herra Freudin unitulkinta, joka oli aikoinaan hänen psykoterapeuttinen työvälineensä. Freudin teoriat ovat mielenkiintoisia, mutta osin koomisia. Herra Freudin unien symboliikan tulkinnan mukaan meillä on vain yksi päämäärä, paritella. Kaikki muu toimintamme täällä maan päällä pyrkii johtamaan vain siihen. Haluaisin ajatella, etteivät kaikki unissani esiintyvät pitkulaiset ja pyöreähköt asiat kuvastaisi vain kiinnostustani vastakkaiden sukupuolen housujen sisältöön. Siksi siis olenkin viehättynyt Herra Freudin tulkintoja enemmän muista unitulkinnoista. Unia on tutkittu kautta ihmiskunnan historian ja aikoinaan niitä on pidetty viesteinä jumalilta tai enteinä. Useissa kulttuureissa unta pidetään jonkinlaisena sielunvaelluksena. Joidenkin teorioiden mukaan unissa sielu voi kulkea toiseen todellisuuteen, henkimaailmaan. Sinne minä siis unissani menen.

Salvador Dalin maalaukset ovat hyvin unenomaisia.
Minulle unet eivät ole vain mentaalista kohinaa, vaan sisimpäni pyrkimys nostaa asioita esiin tietoisen mielen käsiteltäväksi. Unet paljastavat sen, kuinka suuri mysteeri meidän ihmisten sisin onkaan. Yritän kirjoittaa unipäiväkirjaa ja ymmärtää sitä kautta unien viestintää. Unissa mieli ja järki, on poistettu käytöstä ja siksi unissa voi tapahtua mitä tahansa. Olen aina ollut viehättynyt surrealismista taiteessa ja esimerkiksi Salvador Dalin maalaukset ovat mielestäni kiehtovia. Surrealismissa etsitään piilossa olevia maailmoja alitajunnasta juuri unien, transsitilojen ja hallusinaatioiden avulla. Mitä jos tämä elämä, jota elämämme tietoisesti, onkin vain yksi unen muoto? Milloin me olemme siis hereillä oikeasti?

Tälläisia pohdintoja siis tänään aamupalapöydässä. Tässä huippuhyvien muffineiden ohje. Hyvää alkavaa joulukuuta kaikille! <3
 
Aamiaismuffinit (12 kpl)


4 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl sokeria
½ tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
1 rkl pestyn appelsiinin kuorta hienoksi raastettuna
1 kananmuna vatkattuna
2 ½ dl appelsiinimehua
60 g voita sulatettuna
1 pss (200g) pakastemustikoita jäisinä

Koristeluun:

Tomusokeria

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, suola ja leivinjauhe sekä appelsiininkuoriraaste. Sulata ja jäähdytä voi. Lisää kuiviin aineksiin sekoittaen appelsiinimehu, vatkattu muna ja jäähtynyt rasva. Sekoita joukkoon nopeasti jäiset mustikat. Jaa taikina Amerikanmuffinivuokiin ja paista uunissa 225 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Unia ja aamuja pohtiessani olen todennut myös sen todeksi, että normaalin ihmisen unentarve on keskimäärin aina ainakin 10 minuuttia lisää. Huomenna on taas maanantai ja aikainen herätys...

2 kommenttia:

  1. Hmmm. vai paritella. Olen samaa mieltä kyseisen herra Freudin kanssa. Rakkaus on ainoa päämäärä, tulkittakoot se sitten paritteluksi noin miehisellä logiikalla ;) suuren suuri halaus ihanalle! Älä pohdi liikaa, parit. tai siis rentoudut vain )

    VastaaPoista
  2. Tätähän se elämä on, rakkautta rakkautta vain... <3 Pus! :)

    VastaaPoista