torstai 13. joulukuuta 2012

Joululeivontaa osa 2: Piparkakut

Meissä jokaisessa asuu pieni joulutonttu. Vuosia olin vakuuuttunut siitä, ettei minussa mitään tonttuja asu. Joulu ja kaikki siihen liittyvä tuntui velvollisuudelta, jota en lainkaan olisi halunnut. Olin se vihreä karvainen peikko, jolla on ruttuinen naama ja Jim Carreyn ääni; Grinch. Viime jouluna sisäinen tonttuni alkoi heräämään. Se leipoi piparkakkuja ja jopa piparkakkutalon. Tänä jouluna sisäinen tonttuni on täysin hereillä, jopa niin hereillä, että se saattaa näkyä myös ulkoisena tonttuiluna. Joulu tuo mukanaan valon, ilon ja lämmön tänne Pohjolan pimeyden keskelle, joten nautitaan joulunajasta nyt kun se on täällä.

Olen leiponut tänä jouluna jo kaksi piparkakkutaikinaa tällä samaisella ohjeella.

Tässä piparkakkujen ohje:

150 g fariinisokeria
250 g siirappia
1 tl inkivääriä
3 tl kanelia
½ tl neilikkaa
1 tl kaardemummaa
150 g voita
1 muna
2 tl soodaa
500-600 g vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Lisää sooda ja sekoita kunnes seos vaahtoaa. Pane taikinakulhoon voi ja kaada kuuma seos päälle. Sekoita, kunnes voi on sulanut. Lisää kananmuna, kun seos on jäähtynyt. Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan. Paista piparkakkuja uunissa 225 asteessa noin 8 min.

Ja tässä piparkakkujen toteutus:

Kauppaan lähtiessäni muistuttelin itseäni piparkakkujen tarveaineiden ostamisesta. Siinä kävi sitten kuitenkin niin, että en muistanut ostaa kanelia. Ajattelin kanelin olevan tärkeä ainesosa, joten kaivoin kaappien kätköstä 5 vuotta vanhoja kanelitankoja. Arvelinkin, että niille saattaisi olla joskus käyttöä. Suunnitelma olisi ollut mitä mainioin...
... mikäli olisin ymmärtänyt poistaa kanelitangon seoksesta ENNEN soodan lisäämistä. Vaan enpä ymmärtänyt ja voin vakuuttaa, että tovi vierähti kanelitankoa etsiessä vaahdon seasta.

Piparkakkutaikinamytty pakattuna ja matkalla jääkaappiin yöksi.
Jostain syystä yksi pellillinen pipareita palaa aina...
Onneksi suuri osa on onnistuneita.
Osa pipareista kannattaa koristella. Pikkuväki (ja isoväkikin) tykkää koristelluista pipareista kovastikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti